Zelené víno neboli Vinho Verde

Všichni známe víno bílé, červené nebo růžové, ale slyšeli jste už o víně zeleném? Pokud ne, tak vám ho chceme právě teď představit.

Popravdě, Vinho Verde vůbec není zelené, může být klasicky bílé, růžové i červené, existují ale i šumivé varianty. Správně bychom tento název měli překládat jako „mladé víno“, protože Vinho Verde se na trh uvádí již tři až šest měsíců po sklizni a pije se mladé, krátce po stočení do lahví. V každém případě se jedná o světově unikátní druh vína, jež se pěstuje ve stejnojmenné oblasti na severozápadě Portugalsko, v regionu Minho – Vinho Verde tedy není odrůdou vína, ale geografickou oblastí, jež se pyšní označením DOC (Denominação de Origem Controlada), které znamená pečeť nejvyšší kvality a regulované produkce. Oblast Vinho Verde byla oficiálně deklarována jako svébytný vinařský region roku 1908 a člení se do devíti podoblastí pojmenovaných po městech či řekách, konkrétně Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa a Paiva. Jde o největší DOC oblast v Portugalsku, jež se vyznačuje poměrně chladným a vlhkým klimatem, ale také úrodnou půdou v bohatě zelených údolích mnoha řek tekoucích do Atlantického oceánu.

Vinho Verde je svěží a lehké, s nízkým obsahem alkoholu a tudíž nepříliš kalorické, leckdy mírně perlivé, s pestrou paletou ovocných a květinových vůní v závislosti na konkrétní odrůdě hroznů (například Loureiro voní po květinách, Trajadura kovově, Arinto po minerálech). Bílá vína typicky obsahují 8.5 až 11 % alkoholu, ovšem s výjimkou vín pocházejících z oblasti Monção a Melgaço, kde se pěstuje nejkvalitnější odrůda Alvarinho dávající vína s vyšším obsahem alkoholu (11,5 až 14 %) a bohatou vůní tropických plodů. Klima je zde teplejší a sušší než ve zbytku regionu, kopce mezi touto oblastí a oceánem limitují účinky oceánského vzduchu, a výsledkem je víno plnější, bohatší, suché a beze stopy perličkovatění. Červená vína, jež mají tmavou barvu a výraznou tříslovinku, obvykle pocházejí z hroznů odrůd Vinhão, Borraçal a Amaral, vína růžová, lehká a ovocná jako vína bílá, pak z odrůd Espadeiro a Padeiro.

Vinho Verde skvěle chutná jako aperitiv nebo jako součást lehkých a vyvážených jídel jako například saláty, ryby, mořské plody, bílé maso či tapas. Je však výborné i k přímé konzumaci, a to zejména za teplých jarních a letních dnů, kdy nabízí skvělé osvěžení.

V našem obchodě najdete jak vína z nejkvalitnější odrůdy Alvarinho, tak i vína z jiných odrůd, z nichž si můžete vybrat dle chuti a svých preferencí.

NajduZboží.cz