Azorské víno – unikát skrytý v Atlantiku

Azorské ostrovy, téměř ztracené uprostřed Atlantiku, ale přesto součást Portugalska, známe spíše jako turistickou destinaci, avšak i zde se pěstuje víno – u nás je sice prakticky neznámé, ale přesto je velmi zajímavé. Milovníci vína by ho rozhodně neměli opomenout.

Klima na Azorských ostrovech je mírné, vlhké a velmi proměnlivé, kombinace deště, slunce, mlh a větru prospívá bujné vegetaci včetně vinic, a to navzdory velmi kamenité, sopečné půdě. Některé z místních vinic jsou stejné jako ty u nás, ale většina vína se stále pěstuje na tradičních currais, malých pozemcích obklopených kamennými zídkami (někdy jsou skutečně miniaturní, třeba jen dva tři čtvereční metry!), jež víno chrání před oceánskými větry a v noci vyzařují teplo.

Víno se na Azorských ostrovech pěstovalo už od počátku šestnáctého století, ale série plísňových onemocnění původní vinice v polovině devatenáctého století téměř zlikvidovala. V reakci na to se na ostrovech začalo s rozsáhlým vysazováním nových odrůd původem z Ameriky, jež tak starší odrůdy evropské ve velké míře vytlačily. Situace se znovu opakovala v sedmdesátých a osmdesátých létech devatenáctého století, kdy další série plísňových onemocnění vyústila v téměř úplnou likvidaci původních vinic a výraznou redukci jejich rozsahu. Teprve nedávno, po roce 1980, se opět začalo s rozsáhlejším pěstováním evropských odrůd, přičemž vinice všech druhů se dnes nacházejí na čtyřech ostrovech: Terceira, Graciosa, Pico a São Miguel, nicméně na posledních z nich jen okrajově.

Výsledkem těchto historických peripetií je však unikátní kombinace, jakou nikde jinde v Evropě nenajdeme: velká část vína, jež se na Azorských ostrovech produkuje, pochází z amerických odrůd, z nichž vzniká ojedinělá azorská specialita – vinho de cheiro neboli „voňavé víno“, lehké červené víno s vůní připomínající parfém. Toto víno, jež typicky pochází z hroznů americké odrůdy Isabelle, je svěží, s nízkým obsahem alkoholu (pouze 6-10 %) a chuťově příjemné, nicméně je nutno ho spotřebovat rychle po otevření.

Pro nás je ale obvyklejší víno produkované z evropských odrůd, z nichž tři hlavní jsou Verdelho, Arinto dos Açores a Terrantez do Pico. Azorské ostrovy mají celkem tři vinařské oblasti spadající do kategorie IPR (Indicacao de Proveniencia Regulamentada), konkrétně Pico, Biscoitos a Graciosa, přičemž vinice na ostrově Pico dokonce byly roku 2004 prohlášeny za součást Světového dědictví UNESCO coby skvostná ukázka již zmíněných tradičních vinic currais. Celkově se na Azorských ostrovech pěstuje 33 oficiálně uznaných odrůd hroznů, 15 pro vína červená a 18 pro vína bílá.

                                                                               

V našem e-shopu najdete zejména víno produkované z evropských odrůd, přičemž se soustřeďujeme na ta nejkvalitnější vína.

                                                                                              

NajduZboží.cz